Analýza pracovních podmínek ve vybrané organizaci - Škoda, Petr (2023)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat pracovní podmínky ve firmě XY, zjistit situaci pracovních podmínek a jak jsou s jednotlivými pracovními podmínkami a benefity zaměstnanci spokojeni. Následně pomocí korelační analýzy zjistit, které faktory mají nejsilnější vliv na celkovou spokojenost zaměstnanců firmy a zodpovědět stanovené výzkumné otázky. Výzkum je proveden metodou jednorázového kvantitativního výzkumu. Metodou kvantitativního výzkumu je dotazníkové šetření realizované online formou. Respondenty jsou zaměstnanci firmy XY na administrativních pozicích a v provozu. Celkově se výzkumu účastní 57 respondentů, kteří tvoří výzkumný soubor. Výsledky dotazníkového šetření ukazují, že 77.2 % zaměstnanců je ve firmě XY spíše nebo úplně spokojeno a celková průměrná hodnota spokojenosti je 3.96 z 5. Faktory, které nejvíce ovlivňují spokojenost zaměstnanců firmy XY jsou: mzda, motivace, spravedlivé povyšování, hodnocení nebo komunikace strategie a cílů podniku. Se mzdou zaměstnanci nejsou spokojeni, a proto autor firmě navrhuje možná doporučení a řešení. Na základě výsledků šetření autor navrhuje další doporučení a opatření, které může firma využít.