Financování a účtování nadací a nadačních fondů - Cagaňová, Vanesa (2023)
Cílem práce je objasnění financování nadací a nadačních fondů a ozřejmění způsobů účtování a vykazování poskytnutých nadačních příspěvků. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část se zabývá vysvětlením základních pojmů využívaných ve spojení s nadacemi a nadačními fondy, popisem způsobů účtování a vykazování poskytnutých nadačních příspěvků s uvedením příkladů z praxe a charakteristikou základních možností financování činnosti daných neziskových organizací. Praktická část ukazuje, jak se nadace a nadační fondy vypořádávají s problematikou získávání finančních zdrojů, a jak v účetnictví zpracovávají poskytnuté nadační příspěvky.