Socioekonomické a urbanistické dopady přeměny obce Rovná na Sokolovsku na typickou socialistickou vesnici - Kotas, Radek (2023)
Bakalářská práce se zabývá transformací obce Rovná na Sokolovsku na sídlo mající znaky dříve typické socialistické vesnice, přičemž zkoumá dopady této přeměny, uskutečněné v průběhu 60. let 20. století během projektu, jenž měl být ukázkovým experimentem socialistického plánování a kolektivního soužití zemědělských pracovníků, kteří měli společně bydlet a obhospodařovat okolí této vesnice se zástavbou tvořenou převážně devítipatrovými panelovými domy. Teoretická část práce je věnována základním poznatkům týkajících se rozvoje venkovských sídel a historickému vývoji v původním osídlení a v sokolovském regionu. Obsažena je také charakteristika okresu Sokolov a sídel nacházejících se v katastrálním území Rovné. Praktická část se zabývá samotnou přeměnou obce Rovná na vesnické sídlo se znaky dříve typické socialistické vesnice a hodnotí socioekonomické a urbanistické dopady této transformace. Zhodnocen je demografický vývoj v rámci obce i regionu a zvláštní pozornost je věnována rozboru projektů, jež byly v obci realizovány za účelem zastavení úbytku obyvatelstva a analýze příčin, proč k tomuto jevu dochází. Výsledkem je doporučení cílit na podporu mladých rodin či – v rámci aktuální rostoucí intenzity mezinárodní migrace – doporučení na využití zkušeností obce z několikaleté úspěšné snahy o asimilaci volyňských Čechů a jejich rodin. Uvedeny jsou možnosti budoucího rozvoje obce a možná rizika, jimž může Rovná v budoucnu čelit. Mezi vážná rizika je zařazena nákladnost údržby panelových domů, plynoucí z nevhodného situování vesnice charakteru městského sídliště do horských podmínek a s tím spojená hrozba růstu zadlužení obce. Doporučeno je dbát na rekonstrukci a údržbu budov, využití potenciálu volných bytových a komerčních prostor či lokality Slavkovského les