Dane a hodnota nehnuteľnosti - Havrilayová, Júlia (2023)
Predmetom skúmania diplomovej práce, bola problematika daní z nehnuteľností a cien nehnuteľných vecí. Cieľom práce bolo zistenie, či existuje vzťah medzi týmito dvomi premennými a zhodnotenie vplyvu výšky dane na cenu nehnuteľností. Vedľajším cieľom, malo byť dokázanie konštatovania, že výška dane z nehnuteľností je signifikantná pri určovaní kvality života a služieb ponúkaných obcou. Vyhodnocovanie záveru, prebiehalo na základe porovnaní temp rastov cien nehnuteľností a príjmov z dane z nehnuteľných vecí v mestských častiach Prahy 2 a Prahy 3. Výsledky mojej analýzy ukazujú, že tempá rastov v týchto mestských častiach Prahy nekorelujú, naopak, vykazujú nulový vzťah. Toto zistenie bolo v závere znegované zahraničnými štúdiami, ktoré naznačovali, že vzťah dane a cien je viditeľný práve vtedy, keď nie je daň nastavená administratívne ako v ČR. V závere sú formulované odporúčania, ktoré by český zákon o daniach mal z môjho pohľadu podstúpiť, aby zvýšil podiel dane z nehnuteľných vecí na HDP, ovplyvnil dopyt na trhu nehnuteľností a tým aj ceny.