Kalkulace a analýza ziskovosti pokrmů v restauračním zařízení - Křivohlávková, Nela (2023)
Cílem této bakalářské práce je zhodnotit dosavadní sestavování kalkulací ve vybraném restauračním zařízení, určit, který z analyzovaných pokrmů obsahuje nejvyšší marži, a navrhnout možnou optimalizaci. Vybraným podnikem je Hostinec „U Špičáků“, který se zabývá poskytováním gastronomických služeb. V teoretické části práce jsou za pomoci odborné literatury přiblíženy pojmy jako jsou náklady, kalkulace a ziskovost. V praktické části je nejprve představena vybraná společnost a náklady potřebné k přípravě jídel. Následně je popsán její dosavadní způsob sestavování kalkulací a analyzovány nedostatky na příkladu poskytnutých kalkulací pokrmů od společnosti. Poté je, na základně zjištěných nedostatků, navržena nová podoba kalkulace. Závěr aplikační části je věnován výpočtu ziskovosti jednotlivých pokrmů, a také porovnání a vyhodnocení, který z vybraných pokrmů obsahuje nejvyšší marži.