Kalkulace a analýza ziskovosti pokrmů v restauračním zařízení - Křivohlávková, Nela; Křehnáčová, Aneta; Knorová, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Cílem této bakalářské práce je zhodnotit dosavadní sestavování kalkulací ve vybraném restauračním zařízení, určit, který z analyzovaných pokrmů obsahuje nejvyšší marži, a navrhnout možnou optimalizaci. Vybraným podnikem je Hostinec „U Špičáků“, který se zabývá poskytováním gastronomických služeb. V teoretické části práce jsou za pomoci odborné literatury přiblíženy pojmy jako jsou náklady, kalkulace a ziskovost. V praktické části je nejprve představena vybraná společnost a náklady potřebné k přípravě jídel. Následně je popsán její dosavadní způsob sestavování kalkulací a analyzovány nedostatky na příkladu poskytnutých kalkulací pokrmů od společnosti. Poté je, na základně zjištěných nedostatků, navržena nová podoba kalkulace. Závěr aplikační části je věnován výpočtu ziskovosti jednotlivých pokrmů, a také porovnání a vyhodnocení, který z vybraných pokrmů obsahuje nejvyšší marži.
Vedoucí práce: Aneta Křehnáčová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses