Pracovní spokojenost a motivace v pedagogické praxi - Hořejší, Barbora (2023)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na zhodnocení úrovně pracovní spokojenosti a motivace u pedagogických pracovníků s přihlédnutím k jejich pohlaví a stupni výuky, na kterém vyučují. Nejprve jsou představeny základní pojmy, teoretický rámec a problematika, včetně definic a faktorů, které zmíněné psychologické procesy ovlivňují. Dále je popsána metodologie a výzkumné metody použité při sběru dat. Rovněž jsou stanoveny výzkumné otázky, na které je následně odpovězeno. V hlavní části práce jsou analyzovány výsledky kvalitativního výzkumu a hodnocení vlivu zjištěných faktorů na kvalitu výuky a vztahy mezi učiteli a jejich povoláním. Na základě výsledků výzkumu jsou závěrem autorkou práce navrženy možnosti a doporučení, jak zlepšit pracovní spokojenost a motivaci učitelů.