Ocenění startupové společnosti - Polanská, Klára (2023)
Cílem diplomové práce je představení problematiky oceňování mladých nově vnikajících společností v rané fázi svého působení a znázornění postupu tohoto ocenění na reálné startupové společnosti. V teoretické části je nejprve pozornost věnována uvedení do problematiky pomocí představení životních fází podniků, vymezení startupového trhu a představení jednak základních metod ocenění, ale také alternativního způsobu ocenění využívající se zejména k ocenění mladých společností. V praktické části jsou dále tyto teoretické znalosti využity k ocenění reálné startupové společnosti v několika krocích, od základního představení společnosti, přes strategickou a finanční analýzu, analýzu generátorů hodnoty až k sestavení finančního plánu a odhadu výsledné hodnoty společnosti.