Underwriting v rámci korporátního pojištění - Mašek, Jakub (2023)
Tato diplomová práce se zabývá tématem úpisu korporátních rizik – tedy procesu rozhodování o tom, zda dané riziko do pojištění přijmout, či nepřijmout. Postupně bude v práci objasněno několik témat, které s úpisem velmi blízko souvisejí a bez kterých v současnosti prakticky není možné úpis provádět. V první části je definován a vysvětlen pojem riziko, který je hlavním prvkem nejen korporátního, ale všech různých typů pojištění. Druhá část obsahuje popis distribučních kanálů pojišťoven, prostřednictvím kterých upisovatel získává poptávku pojištění od potenciálního klienta a následně provádí kalkulaci. Třetí část je věnována zajištění, jakožto dalšímu z několika prvků, bez kterých se žádný upisovatel neobejde. Závěrečná čtvrtá část se týká samotného úpisu korporátního pojištění a obsahuje také pohled na proces úpisu ve vybrané pojišťovně. V závěru této části je pak uvedeno vyhodnocení tohoto procesu a mé osobní poznatky o jeho možném zlepšení.