Účinnost nástrojů centrální banky v boji s inflací (příklad České republiky v období 2021 až 2023) - Trandafir, David-Ionut; Mandel, Martin, 1962-; Koderová, Jitka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Tato práce se zaměřuje na objevení ekonomických fundamentů determinujících míru inflace v ČR. Statistická analýza potvrdila silnou korelaci mezi měnovým agregátem M2, cenami výrobců (PPI), produkční mezerou a mírou inflace. Grangerovy testy kauzality následně prokázali časovou korespondenci těchto fundamentů a míry inflace. V další části se táto práce věnuje shrnutí variantních názorů českých ekonomů v problematikách charakteru inflace a úrokové politiky ČNB. V poslední části je formulován vlastní názor na tyto problematiky na základě nalezených souvislosti a argumentů.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses