Faktory ovlivňující chybu při predikci příjmů obcí - Pelach, Matej (2023)
Předložená diplomová práce se zabývá vlivem různých faktorů, o kterých lze tvrdit, že mají statisticky významný vliv na chybu při predikci daňových příjmů obecních rozpočtů, kterých vliv následně empiricky a statisticky verifikuje. Hlavním cílem této práce, je analyzovat a předložit faktory, které ovlivňují chyby v predikci daňových příjmů obecních rozpočtů, a to za použití vhodných statistických metod na vzorku 195 obcí III. typu ve smyslu zákona o stanovení obcí s pověřeným obecním úřadem a stanovení obcí s rozšířenou působností č. 314/2002 Sb. Následným cílem práce je zhodnotit vliv jednotlivých faktorů na velikost rozpočtové chyby těchto obcí. K dosažení tohoto cíle je v této práci použita metoda s názvem Generalized Method of Moments (GMM). Výsledkem je zjištění statisticky významného vlivu sedmi faktorů: růstu HDP České republiky, míry inflace dané indexem spotřebitelských cen, míry nezaměstnanosti v daných obcích, výše daňových příjmů na obyvatele, zpožděné proměnné rozpočtové odchylky, proměnné označující volební rok a proměnné označující předvolební rok. Na chyby v predikci tedy statisticky významně vplývají ekonomické faktory, zvyklosti v obci a volební cyklus.