Tvorba produktu v cestovním ruchu a ochrana kulturního dědictví na příkladu českého granátového šperku na Královské cestě - Antalová, Michaela (2023)
Bakalářská práce se věnuje problematice vztahu produktu vytvořeného v cestovním ruchu a ochranou kulturního dědictví. Práce si vzala za příklad český granátový šperk, na kterém bylo cíl zkoumat, zdali je možné v tomto vztahu nalézt soulad anebo jestli komodifikace nehmotného kulturního dědictví muže způsobit konflikt. Teoretická část práce je zaměřena na jednotlivá témata, která s cestovním ruchem souvisí a věnuje se i popisu českého šperku z pohledu umělecko-historického kontextu. Praktická část zkoumá konkrétní situace a na základě výsledku, kdy soulad tohoto vztahu stoji na jednom klíčovém aktéru, formuluje kroky k zajištění jeho udržitelnosti.