Analýza výnosů komerčních bank - Rálišová, Natálie (2023)
V rámci této bakalářské práce je zpracováno téma Analýza výnosů komerčních bank, které je rozděleno na dvě hlavní části. Teoretická první část se věnuje definici bank, jejím hlavním funkcím, definici jednotlivých druhů výnosů a také rozdělení komerčních bank podle určitých kritérií. Druhá část je empirická, ve které je nejprve popsána makroekonomická situace v České republice. Následně je sledován vývoj výnosů bankovního sektoru jako celku z dat dostupných v databázi ARAD a poté konkrétně za čtyři vybrané komerční banky, kde jako zdroj slouží výroční zprávy. Banky jsou vybrány na základě jejich odlišností, proto je ve výběru velká univerzální banka, specializovaná banka, retailová banka a pobočka zahraniční banky zaměřená na korporátní klientelu. V rámci bakalářské práce jsou sledovány jejich odlišnosti a vliv vnějších faktorů na vývoj výnosů mezi lety 2015-2021. Pro toto období je charakteristický ekonomický růst, který byl ukončen pandemií Covid-19.