Zavedení daně z mimořádných zisků v ČR - Bradnová, Tereza (2023)
Diplomová práce se zabývá možnými způsoby zavedení a konstrukce daně z mimořádných zisků neboli windfall tax a jejím vlivem na veřejný rozpočet. V práci je dopodrobna popsána problematika teorie mimořádných zisků, přístupu k jeho zdanění a pozitiva a negativa této daně. Práce dále popisuje zavedení daně v historii i současnosti v jednotlivých zemí s ohledem na současnou globální energetickou krizi. Práce obsahuje původní návrh zavedení daně v České republice i současnou právní úpravu. V poslední kapitole hodnotím, jaká konstrukce daně přinese do veřejného rozpočtu České republiky nejvíce peněz na příkladu společnosti ČEZ, a. s. v případě sektoru energetiky a na příkladu společnosti Česká spořitelna, a. s. v případě sektoru bankovnictví.