Předrealizační fáze u projektů řízených pomocí metodiky Scrum - Havránek, Jindřich; Hájek, Jiří; Řípa, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Cílem této práce je zjistit, jakým způsobem jsou řízeny agilní projekty před realizační fází a co k tomu manažery vede. Práce je zaměřena na jednotlivé procesy před zahájením realizace u IT projektů řízených primárně pomocí agilní metodiky Scrum v České republice s užším zaměřením na dodavatelsko-odběratelské vztahy. Práce využívá kvalitativního výzkumu, konkrétně design vícenásobné případové studie se sběrem dat pomocí polostrukturovaných rozhovorů, kterých proběhlo 8. Data byla zpracována pomocí reflexivní tematické analýzy. Výstupem jsou tematické tabulky a doprovodné zprávy obsahující výpovědi respondentů, komentář a doporučení. Výsledky poukazují na nejednoznačné vymezení počátku, završení a obsahu procesů předrealizační fáze u projektů řízených metodikou Scrum. Přitom hranice přechodu mezi fázemi není vnímána jako ostrá. Dále bylo zjištěno, že během této fáze jsou aplikovány procesy z agilního i prediktivního přístupu z důvodů, které jsou na straně příjemce, dodavatele a vztahu mezi nimi. Zejména je-li příjemcem velký podnik, je tendence postupovat prediktivně, avšak výstupy daných procesů (např. harmonogram, rozsah) nakonec bývají spíše konceptuální, méně detailní a počítá se u nich se změnami, což odpovídá agilnímu přístupu. Výslednou podobu fáze, tedy zda jsou zastoupeny spíše procesy prediktivní nebo agilní, ovlivňuje také důvěra mezi stranami, ochota a míra připravenosti postupovat podle metodiky Scrum, cenový model, to, zda se vyvíjí nový produkt či komponenta do stávajícího systému příjemce, a zapadnutí projektu do celkového systému řízení společnosti příjemce.
Vedoucí práce: Jiří Hájek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses