Financování sportu z veřejných zdrojů ve městě Plzeň - Hornová, Karolína Laura (2023)
Cílem této bakalářské práce je identifikace možností financování spotu z veřejných zdrojů ve městě Plzeň v letech 2019-2022. V rámci práce je využita metoda komparace v rámci analýzy výše poskytnutých dotací na jednotlivé druhy sportu, prezentovány jsou i podíly dotací, které směřovaly na podporu sportující mládeže. Dále jsou analyzovány důvody pro konkrétní alokaci dotací za použití informací z rozhovorů s představitelem Odboru sportu města Plzeň, představitelem Plzeňského krajského fotbalového svazu a předsedou Krajského výkonného výboru pro Plzeňský hokej a manažerem pro veřejnou správu oddílu HC Plzeň 1929 s.r.o. Práce obsahuje komparaci sportů dle velikosti členské základny. Dále také analýzu dotací poskytovaných v rámci centrální úrovně prostřednictvím dotační výzvy Můj Klub, která byla vyhlášena nejprve Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy a poté Národní sportovní agenturou. Práce dále obsahuje analýzu dotací poskytnutých sportovním klubům na území města Plzně z rozpočtu Plzeňského kraje z rozpočtu města Plzeň. Analýza dotací poskytnutých v rámci centrální, regionální i místní úrovně umožnila zjistit, že celková dotační podpora sportovním klubům na území města Plzně se každý rok nezvyšuje. Současně ale platí, že dotační podpora sportovním klubům na území města Plzně byla v roce 2022 na vyšší úrovni než před pandemií Covid-19 v roce 2019. V rámci sportovních klubů města Plzeň platí, že na nejvyšší dotační podporu dosahovaly ve zkoumaném období sporty s nejvyšší členskou základnou.