Dopady implementace IFRS 17 do výkazů pojišťovny - Červená, Klára (2023)
Diplomová práce se zabývá novým standardem Mezinárodního účetního výkaznictví IFRS 17 Pojistné smlouvy. Jedná se o komplexní standard nabývající účinnost od 1. ledna 2023. Jeho hlavním cílem je stanovit jednotnou úpravu pro všechny pojistné smlouvy napříč všemi zeměpisnými oblastmi a zajistit srovnatelnost účetních výkazů nejen v rámci pojistného sektoru, ale i v rámci dalších odvětví. Implementací standardu se promění struktura účetních výkazů, především výkazu zisku a ztráty, i podrobnost informací zveřejněných v příloze k účetní závěrce. Převážně u životních pojišťoven se očekává snížení vlastního kapitálu a ziskovosti. Velikost snížení ale nelze přesně predikovat kvůli rozdílnosti metod uplatňovaných společnostmi v rámci předchozí úpravy. IFRS 17 přinese nové výzvy i ve finančním řízení či externím auditu.