Dopady implementace IFRS 17 do výkazů pojišťovny - Červená, Klára; Vašek, Libor, 1978-; Procházka, David, 1979 říjen 10.-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Diplomová práce se zabývá novým standardem Mezinárodního účetního výkaznictví IFRS 17 Pojistné smlouvy. Jedná se o komplexní standard nabývající účinnost od 1. ledna 2023. Jeho hlavním cílem je stanovit jednotnou úpravu pro všechny pojistné smlouvy napříč všemi zeměpisnými oblastmi a zajistit srovnatelnost účetních výkazů nejen v rámci pojistného sektoru, ale i v rámci dalších odvětví. Implementací standardu se promění struktura účetních výkazů, především výkazu zisku a ztráty, i podrobnost informací zveřejněných v příloze k účetní závěrce. Převážně u životních pojišťoven se očekává snížení vlastního kapitálu a ziskovosti. Velikost snížení ale nelze přesně predikovat kvůli rozdílnosti metod uplatňovaných společnostmi v rámci předchozí úpravy. IFRS 17 přinese nové výzvy i ve finančním řízení či externím auditu.
Vedoucí práce: Libor Vašek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses