Vnímání leadershipu z perspektivy genderu studenty technických a ekonomických oborů - Rusinova, Arina; Čada, Karel; Jarošová, Eva, 1955-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku genderových stereotypů ve vedení a zkoumá, jak se liší vnímání leadershipu z perspektivy genderu mezi studenty vysokých škol v závislosti na jejich oboru. Pomocí dotazníkového šetření jsou testovány dvě hypotézy týkající se přisuzování maskulinních a femininních charakteristik lídrům studenty technických a ekonomických oborů. Zvolená metodika zahrnuje párové a nepárové t-testy pro zjištění rozdílů ve vnímání a vícerozměrnou analýzu kovariance (MANCOVA) pro kontrolu vlivu pohlaví na vztah mezi oborem studia a vnímáním úspěšného lídra. Výsledky výzkumu neodhalily žádné statisticky významné rozdíly ve vnímání maskulinity lídra mezi studenty technických a ekonomických oborů. Rozdíly však byly nalezeny ve vnímání feminity lídra, přičemž studenti ekonomických oborů přisuzovali úspěšnému lídrovi více femininních charakteristik. Kontrola vlivu matoucí proměnné ukázala, že faktorem ovlivňujícím tento vztah bylo pohlaví respondentů, nikoliv obor studia. Diplomová práce přispívá ke zkoumání genderové problematiky v leadershipu a zdůrazňuje význam sociálního kontextu a genderové socializace při utváření vnímání vůdcovských rolí z pohledu maskulinity a feminity.
Vedoucí práce: Karel Čada
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses