Operace Evropské centrální banky a jejich dopady na úrokovou míru - Kalašová, Michaela; Revenda, Zbyněk, 1959-; Dudzich, Viktar; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Cílem bakalářské práce je analýza úrokových sazeb €STR a EURIBOR vzhledem k vývoji ekonomické situace a měnovým rozhodnutím Evropské centrální banky. Práce se nejdříve krátce věnuje historii a vzniku ECB. Následně se zabývá fungováním ECB v současnosti a jejími nástroji měnové politiky. Dále práce vysvětluje funkce úrokových sazeb €STR, EONIA a EURIBOR na mezibankovním peněžním trhu a přibližuje metodologie jejich výpočtu. Práce se soustřeďuje na analýzu krátkodobých sazeb EONIA a €STR a dále byla vybrána sazba tříměsíční EURIBOR. Na základě analýzy bylo zjištěno, že krátkodobé sazby na peněžním trhu reagují pružně na operace ECB, což je podstatné pro transmisi měnové politiky.
Vedoucí práce: Zbyněk Revenda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses