Komunikace a vedení lidí v dobrovolnických organizací : případová studie skautského střediska - Sajdlová, Anna (2023)
Komunikace a vedení lidí, je důležitým aspektem v práci s dobrovolníky. Součástí této práce je případová studie skautského střediska s cílem analyzovat představy, aktuální situace s problémy a návrhy na zlepšení komunikace a vedení. Hlavním cílem byla analýza situace s návrhy na zlepšení pro následnou implementaci. Především se jednalo o otevřenou, efektivní, fungující komunikaci, její nastavení a bariéry, řízení porad, předávání rolí a zpětné vazby. Následné ověření využitelnosti a funkčnosti navrhovaných řešení v rámci daného skautského střediska. Teoretická část zahrnuje základní definice vybraných témat objevujících se v průběhu realizovaných rozhovorů vždy z pohledů několika autorů. Pro naplnění cílů diplomové práce byl realizován kvalitativní výzkum pomocí hloubkových polostrukturovaných rozhovorů a následně kvalitativní ověření získaných dat za pomoci dotazníkového šetření. Výsledek výzkumu poukazuje na nedostatky především v oblasti otevřené komunikace, strach vyjadřovat své názory a nedostatky ve vedení střediska. Tyto faktory jsou dány historicky, avšak za poslední tři roky došlo k výraznému posunu k lepšímu. Nejvíce by ke zlepšení situace pomohlo pravidelné potkávání vedoucích a tím zlepšování osobních vztahů. Z dotazníkového šetření vyplynulo, že je vždy potřeba hledět na to, s jakým věkovým rozložením vedoucích pracuji a přizpůsobit přípravu a organizaci jejich potřebám. Výstupy práce jsou specifické pro dané skautské středisko a nemusejí být přenositelné na jiné dobrovolnické organizace. Přesto jsou výstupy velice hodnotné a budou využity pro následnou práci s vedoucími.