Firemní kultura ve vybraných neziskových organizacích - Klimova, Anastasiya (2023)
Diplomová práce se věnuje fenoménu firemní kultury v nestátních neziskových organizacích v České republice. Kvůli velkému množství tohoto typu organizací byly vybrány pouze organizace působící v Praze. Tato práce poskytuje podrobný teoretický přehled o nestátních neziskových organizacích v České republice a také o firemní kultuře (nebo také organizační kultuře, jak je často nahrazována v akademické literatuře). Poté se věnujeme metodologické části, kde bylo provedeno dotazníkové šetření mezi více než 20 nestátními neziskovými organizacemi, a také byly testovány 3 hypotézy, které byly odvozeny na základě teoretické rešerše. V této části zkoumáme firemní kulturu na základě zvolené typologie vyvinuté Cameronem a Freemanem (1991), abychom určili, který typ kultury je přítomen ve zvolených nestátních neziskových organizacích v České republice, které jsou v této práci analyzovány. Navíc se snažíme pochopit, zda organizační kultura, vytvořená v tomto typu organizací, přispívá k větší motivaci a zapojení zaměstnanců. Hloubkové rozhovory s některými zaměstnanci nám poskytli cenné poznatky o tom, jak zaměstnanci vnímají organizační kulturu a které aspekty je třeba zlepšit. Omezení a doporučení pro další výzkum jsou shrnuty na konci práce.