Potenciální benefity Carbon-Capture technologií v silniční nákladní dopravě - Hovorka, Petr (2023)
Otázka udržitelnosti a ochrany životního prostředí je stále více probíraným tématem v dnešní společnosti. V důsledku této debaty se Evropská unie zavázala do roku 2030 snížit množství emisí v dopravě o 90 %. Cílem této práce je vyhodnotit technologie Carbon-Capture v souvislosti s dopravním sektorem. Údajně má redukovat množství emisí o 80 %. Nicméně toto číslo neobsahuje nutnost konstrukce dodatečné infrastruktury. Práce hledá odpověď na otázku, jak velká je redukce emisí po započtení vlivu infrastruktury na území České republiky. Porovnáním vznikajících emisí v různých fázích životního cyklu bylo zjištěno, že finální redukce je ve výši 76 % a tím pádem nemají zásadní vliv na potenciál technologie. Výsledky jsou uvedeny v souvislost s finanční náročností investice při porovnání s osobními bezemisními vozidly.