Porovnání role Bitconu a zlata v portfoliu aktiv : Je Bitcoin na cestě stát se digitálním zlatem naší doby? - Vaic, Tomáš (2023)
V této diplomové práci jsem si vytyčil, na základě principů manažerského rozhodování, cíle, kterých by mělo být možné dosáhnout investicí do zlata nebo Bitcoinu, pokud je cílem investora zajistit se vůči monetárně způsobené inflaci. Tyto cíle jsem hodnotil jak kvantitativními, tak kvalitativními kritérii, které se liší dle cíle, pro nějž jsem daná kritéria konstruoval. Pečlivým zhodnocením cílů jsem dospěl k závěru, že Bitcoin je v moderní době prakticky využitelnější než zlato, s nímž nelze dosáhnout srovnatelné anonymity, přenositelnosti a využitelnosti v případě jeho využití jako média směny. Na druhou stranu u aktiva, které by mělo zastávat roli bezpečného přístavu, je hlavním determinantem vhodnosti jeho dlouhodobá udržitelnost společně s jeho schopností eliminovat negativní efekt inflace a schopností ubránit investora vůči ztrátám v případě negativního vývoje akciového trhu, což dělá ze zlata i přes výhody, kterými Bitcoin disponuje, vhodnější nástroj k zajištění se vůči monetárně způsobené inflaci.