Vývoj regulace úvěrového rizika - Marko, Šimon (2023)
Tato práce se věnuje úvěrovému riziku a jeho regulaci aplikované na komerční banky. Zabývá se teoretickým pohledem na toto riziko a vybranými dílčími riziky, se kterými se toto riziko spojuje. Jde o riziko koncentrace, suverénní riziko, riziko protistrany. Popsány jsou i některé metody měření úvěrového rizika. Dále a primárně se zaměřuje na regulaci úvěrového rizika zejména na globální úrovni definované Basilejským výborem (BCBS) pomocí standardů zvaných BASEL. Soustředí se na nejnovější regulaci v rámci BASEL III, obvykle označovanou méně formálním názvem BASEL IV. Na závěr je práce doplněna novým nástrojem Output floor.