Motivácia k práci a osobný rozvoj podnikateľov vo finančnom poradenstve - Moťovská, Michaela (2023)
Cieľom diplomovej práce je zanalyzovať motiváciu k práci a prínos v oblasti osobného rozvoja u mladých podnikateľov vo finančnom poradenstve. Motiváciou k napísaniu tejto práce je priblíženie života finančných poradcov a vyvrátenie zaužívaných stereotypov. Zároveň sú stanovené aj dielčie ciele práce, ktorých podstatou je vytvorenie odporúčaní a rád v oblasti motivácie a osobného rozvoja. Teoretická časť práce poskytuje prehľad toho, čo je už známe o motivácii ako takej, osobnom rozvoji podnikateľov, stres managemente, time-managemente, work-life balance či osobnosti podnikateľa a faktoroch, ktoré ho motivujú k podnikaniu. Pre účel diplomovej práce je v praktickej časti použitá kvalitatívna forma výskumu. Základom sú pološtruktúrované rozhovory s mladými podnikateľmi vo finančnom poradenstve, ktorí za sebou majú zaškolenie a adaptáciu. Pomocou nich boli zistené hlavné motívy podnikania vo finančnom poradenstve, ktorými sú nezávislosť, sloboda, autonómia, budovanie vlastnej firmy, kolektívu a kariéry. V oblasti osobného rozvoja sa zlepšili v komunikačných zručnostiach, plánovaní, získali praktické znalosti vo financiách a vyššie sebavedomie. Prínosom práce sú aj praktické odporúčania v oblasti work-life balancu a prehĺbenie súčasného poznania v oblasti podnikania.