Historický vývoj peněz na území starověkého Říma - Salakyová, Lenka (2023)
Tato bakalářská práce řeší problematiku vývoje a oběhu římského mincovnictví chronologicky, od začátku římského království až po konec římského císařství. Cílem je analyzovat jednotlivé ekonomické aspekty mincí, teda hmotnostní standard, ryzost mincí z drahých kovů, poměry mezi základními kovy a podobně. Oběh mincí je zaměřen především na nejznámější a nejpoužívanější druhy nominálů, jako jsou denár nebo as. Práce taky charakterizuje základní prvky nejvýznamnějších reforem, definuje jejich cíle a ekonomické dopady.