Vliv vnějších faktorů na vstup nové lékárny na trh v České republice - Kaplun, Arina (2023)
Podnikatelské prostředí České republiky je velmi dynamické a základem úspěchu firem je schopnost přizpůsobit se změnám a reagovat na vnější a vnitřní podněty. Schopnost podniků ovlivňovat makrookolí je velmi omezená, a proto je analýza vnějších faktorů a schopnost ohodnotit jejich dopad na konkrétní společnost stěžejní pro přežití firmy na trhu. Cílem diplomové práce je provést analýzu politických, ekonomických, sociálních, technologických, legislativních a enviromentálních faktorů, které působí na lékárny v České republice. Vyhodnocení významností jednotlivých faktorů bylo provedeno pomocí metody párového srovnání. Výsledky analýzy ukazují, že i přes zvyšující se výdaje domácnosti za volně prodejní léky, léky na recept a podporu českých lékárníků ze strany mezinárodních organizací, není podnikatelské prostředí České republiky pro vstup nových lékáren příznivé. Mezi hlavní důvody lze zařadit především nedostatečnou státní regulaci, dále také podfinancování oboru a horší stav infrastruktury.