Analýza motivujících faktorů porevoluční generace ve vztahu k rozhodování v pracovních a životních otázkách - Kuršel, Adam; Motlová, Veronika; Pauknerová, Daniela, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Vylidňování regionů je v České republice dlouhodobým trendem a má negativní vliv na rozvoj těchto oblastí. V současné době tento jev může pozitivně, ale i negativně ovlivnit porevoluční generace, proto je důležité porozumět jejich motivujícím faktorům a nalézt způsoby, jak přilákat zpět jedince do jejich rodných regionů. Cílem práce je provést analýzu motivujících faktorů porevoluční generace v oblasti práce a života a identifikovat hlavní otázky, které s těmito faktory souvisejí. Teoretická část definuje a popisuje pojmy motivace, rozhodování, generace, migrace, stěhování obyvatelstva a regionální rozvoj. Pro praktickou část byla zvolena kombinace kvalitativního a doplňkového kvantitativního výzkumu. Oba výzkumy byly zaměřeny na magisterské studenty Vysoké školy ekonomické v Praze, kteří pochází z mimopražských regionů a rozhodli se studovat vysokou školu v Praze. Kvantitativní výzkum byl vyhotoven prostřednictvím online dotazníku a kvalitativní výzkum proběhl formou polostrukturovaných hloubkových rozhovorů. Závěry výzkumu přinášejí přehled klíčových motivujících faktorů porevoluční generace a hlavních životních otázek, které daná generace řeší. Tato diplomová práce může sloužit jako podkladový materiál pro zaměstnavatele a místní samosprávy k efektivnějšímu řešení problematiky vylidňováním regionů.
Vedoucí práce: Veronika Motlová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses