Vzťah medzi Enterprise Risk Managementom a finančnou výkonnosťou finančných firiem v ČR - Babiarčiková, Sabína; Kislingerová, Eva, 1950-; Mlynár, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Diplomová práca sa zaoberá vzťahom medzi úrovňou implementácie systému celopodnikového riadenia rizík (ERM) a subjektívnou finančnou výkonnosťou. Táto práca si za cieľ kladie skúmať miery a spôsoby dopadu systému riadenia rizík na subjektívnu finančnú výkonnosť firiem v pôsobiacich vo finančnom odvetví v ČR. Ďalším cieľom práce je skúmanie úrovne implementácie ERM v skúmaných firmách a faktory, na ktorých závisí implementácia ERM a subjektívna finančná výkonnosť firiem. V prvej časti práce je pre zrozumiteľnejšie pochopenie ERM najprv predstavený tradičný prístup k riadeniu rizík (TRM) a jeho vývoj, až ku celopodnikovému riadeniu rizík (ERM). V druhej časti práce sa autorka venuje popisu teoretického ukotvenia ekonomickej výkonnosti firmy vo vzťahu s empirickými výskumami v oblasti ERM, a predstaveniu finančného sektora v ČR. Na konci tejto časti práce sú predstavené výskumné otázky a hypotézy, popis metodiky výskumnej časti práce a konštrukcia dotazníkového šetrenia. V poslednej časti práce sa autorka venuje analýze výsledkov dotazníkového šetrenia za pomoci metód deskriptívnej štatistiky, a priblíženiu výsledkov výskumu zameraného konkrétne na ERM, a to identifikáciu hodnoty indexu ERM a úrovne rozvoja ERM indexu v spoločnostiach. Diplomová práca odhalila štruktúru a úroveň implementácie indexu ERM v skúmaných spoločnostiach. Práca zároveň prináša nové informácie nie len o vzťahu medzi úrovňou implementácie ERM a subjektívnou finančnou výkonnosťou spoločností pôsobiacich vo finančnom sektore v ČR, ale aj iných premenných, ktoré tento vzťah ovplyvňujú. Výsledky práce ukazujú, že so zvýšenou úrovňou implementácie ERM stúpa finančná výkonnosť firmy, a to konkrétne ziskovosť a aktuálna likvidita.
Vedoucí práce: Eva Kislingerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses