Poskytování zdravotních služeb v Královehradeckém kraji - Procházková, Kateřina (2023)
Tato bakalářská práce řeší prostorovou dostupnost a četnost zdravotních služeb v Královéhradeckém kraji pomocí vybraných ukazatelů v komparaci Královéhradeckého kraje s celou Českou republikou i s jinými státy Evropské unie. Cílem práce bylo zhodnotit prostorovou dostupnost a četnost zdravotních služeb, včetně souvislosti s jejich financováním. Vyhodnocení probíhalo na základě analýzy dostupných statistických údajů mezi lety 2000–2022. Výsledky ukazují, že v Královéhradeckém kraji jsou zdravotní služby oproti zbytku republiky dostupnější a ve většině vybraných ukazatelů dosahuje kraj nadprůměrných výsledků, což může být způsobeno mj. existencí fakultní nemocnice v daném kraji. Výsledky rovněž ukazují, že kraj dokáže velmi efektivně využívat finanční prostředky určené na poskytování zdravotních služeb, čímž dlouhodobě přispívá k udržitelnému rozvoji území.