Controlling - analýza controllingového oddělení ve vybraném podniku a návrhy na zlepšení - Sládek, Petr (2023)
Diplomová práce se zabývá controllingovým oddělením ve vybraném podniku. Hlavním cílem je identifikovat jeho slabá a navrhnout zlepšení, která by tyto nedostatky odstranila a podpořila řízení podniku. Aby bylo dosaženo cíle práce, v teoretické části je rozebrána podstata a funkce controllingu včetně jeho nástrojů. V praktické části je popsán podnik a jeho controlling. Výzkumnou metodou je kombinace komparace s literaturou a výsledkem datové analýzy z polostrukturovaných rozhovorů. Výzkumný soubor tvoří controlleři z jiných společností. Výsledkem je analýza dat, jenž potvrzuje nebo vyvrací nedostatky. V poslední části jsou navržena jejich řešení. Cíl práce byl naplněn, hlavním řešením byla navržená analýza odchylek.