Environmentálne sociálne podniky - prípadová štúdia - Marchynová, Lucia (2023)
Environmentálne sociálne podniky sú pomerne novým a špecifickým typom sociálneho podnikania, ktorý ma za úlohu riešiť ako sociálny, tak environmentálny problém na lokálnej úrovni. Cieľom tejto bakalárskej práce bolo vyhodnotiť environmentálne aspekty prostredníctvom uskutočnených rozhovorov s osobami riadiacimi sociálne podnikanie a na základe toho vytvoriť odporúčania pre ďalšie environmentálne sociálne podniky, či potencionálne podniky v budúcnosti. Teoretická časť bola základom pre tvorbu rozhovorov v praktickej časti, ktorá prebiehala na základe analýzy dokumentov a literatúry. Bolo zistené, že environmentálne sociálne podniky v Českej republike nie sú plne uchopené, nakoľko neprebiehajú kontroly environmentálnych aspektov podnikania, no aj tak environmentálne podniky dosahujú vysokú snahu o ekologicky šetrnú prevádzku, najmä riešením odpadu, či podpory lokálnych zdrojov. Z hľadiska zamestnancov bolo zistené, že prevažná väčšina zastupuje určitú znevýhodnenú skupinu na trhu práce a ich pracovné miesta vznikali ako reakcia na lokálny nedostatok pracovných miest v odľahlejších miestach ČR, no ďalšie podmienky sa rozlišujú podľa výkonu činnosti daného podnikania.