Jak investují domácnosti v USA a v České republice : úloha úspor a půjček - Urban, Tomáš (2023)
Cílem bakalářské práce je komparace finanční situace a chování domácností v České republice a ve Spojených státech amerických v letech 2011 až 2021. Teoretická část se zabývá teoriemi popisujícími velikost přijmu domácností, jejich spotřebu a také úspory. V praktické části je analyzován disponibilní důchod, zadlužení, rozdělení majetku, spotřeba a úspory domácností. Rovněž je analyzována závislost spotřeby a úspor na čistém disponibilním důchodu domácností. Data pro Českou republiku byla získána ze stránek České národní banky a Českého statistického úřadu, pro Spojené státy americké ze stránek Federálního rezervního systému a Úřadu ekonomické analýzy. Statistické výpočty byly provedeny pomocí MS Excel. Analýza zjistila větší citlivost amerických domácností při tvorbě úspor v ekonomických cyklech.