Jak investují domácnosti v USA a v České republice : úloha úspor a půjček - Urban, Tomáš; Soukup, Jindřich, 1955-; Rusmichová, Lada; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Cílem bakalářské práce je komparace finanční situace a chování domácností v České republice a ve Spojených státech amerických v letech 2011 až 2021. Teoretická část se zabývá teoriemi popisujícími velikost přijmu domácností, jejich spotřebu a také úspory. V praktické části je analyzován disponibilní důchod, zadlužení, rozdělení majetku, spotřeba a úspory domácností. Rovněž je analyzována závislost spotřeby a úspor na čistém disponibilním důchodu domácností. Data pro Českou republiku byla získána ze stránek České národní banky a Českého statistického úřadu, pro Spojené státy americké ze stránek Federálního rezervního systému a Úřadu ekonomické analýzy. Statistické výpočty byly provedeny pomocí MS Excel. Analýza zjistila větší citlivost amerických domácností při tvorbě úspor v ekonomických cyklech.
Vedoucí práce: Jindřich Soukup
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses