Genderové mzdové rozdíly v České republice a ve Švýcarské konfederaci - Germannová, Anja (2023)
Cílem bakalářské práce je vyhodnotit faktory ovlivňující rozdíl v odměňování žen a mužů v České republice a ve Švýcarské konfederaci a navrhnout možná doporučení pro zlepšení podmínek žen na trhu práce a snížení genderových mzdových rozdílů. S využitím odborné literatury je v teoretické části zkoumána problematika diskriminace žen a genderových mzdových rozdílů. Tvoří tak ucelený základ pro následující analytickou část, která se na základě sekundárních dat zaměřuje na hodnocení českého a švýcarského trhu práce a na samotný ukazatel gender pay gap. Analytická část se dále zabývá vyhodnocením dotazníkového šetření. Ze závěru teoretické a analytické části jsou identifikovány oblasti, na které je třeba se primárně zaměřit při odstraňování rozdílů v odměňování žen a mužů v České republice a ve Švýcarské konfederaci.