Bohemia Energy - analýza příčin úpadku a indikace zvýšeného rizika ve finančních ukazatelích - Kočí, Jan (2023)
Tato diplomová práce si klade za cíl analyzovat finanční a obchodní situaci společnosti Bohemia Energy entity, porovnat ji se srovnávacími skupinami, identifikovat společné atributy a potenciální důvody úpadku a následně navrhnout řešení. Hlavní použitou metodou je finanční analýza doplněná o analýzu energetického trhu a obchodního modelu společnosti. Pro finanční analýzu byla použita data z účetních závěrek z let 2018 – 2021. Finanční analýzou bylo zjištěno, že společnost byla v rámci rentability a provozní marže podprůměrná v porovnání se srovnávacími skupinami. Klíčovou součásti obchodním modelu společnosti byla spekulace na pokles cen energií na burze, díky které bylo možné poskytovat nízké ceny zákazníkům. Tyto faktory v kombinaci s rapidním nárůstem cen energií v roce 2021 byli jedním z hlavních příčin úpadku společnosti.