Migrace uprchlíků z Ukrajiny do zemí EU a jejich teritoriální rozmístění - Shestopalova, Anastasiia (2023)
Nejvýznamnější uprchlická krize poslední doby byla vyvolána ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu, která donutila miliony lidí opustit své domovy a hledat útočiště v sousedních zemích a Evropské unii. Územní rozložení uprchlíků v rámci EU bylo však nerovnoměrné a některé státy byly mnohem přetíženější než jiné. Cílem této bakalářské práce bylo zjištění síly vlivu jednotlivých faktorů na teritoriální rozmístění vlny uprchlíků z Ukrajiny mezi země EU v roce 2022. Praktická část práce byla představena kvantitativním výzkumem v podobě korelační a regresní analýzy, jejímž účelem bylo zjištění existence a síly vztahu mezi počtem ukrajinských uprchlíků v jednotlivých zemích EU a zvolenými faktory, které mohly mít vliv na dané teritoriální rozložení uprchlíků. Výsledky výzkumu ukázaly, že existuje silná pozitivní a statisticky významná korelace mezi počtem ukrajinských uprchlíků a velikostí ukrajinských diaspor v zemích EU (p < .001, Pearson’s r = 0.088, 95 % CI). To bylo také potvrzeno regresní analýzou (p < .001, R = 0.886, R-squared = 0.785, 95 % CI). Takže tato práce prokázala velký význam již existujících místních diaspor a sociálních vazeb při utváření vzorců migrace uprchlíků, plánování a realizaci programů řízení uprchlických krizí.