Problematika genderových kvót na českém pracovním trhu - Fejtová, Karolína (2023)
Genderové kvóty na pracovním trhu jsou stále běžnější praxí. Evropská unie novou směrnicí zavádí minimální procentuální hranici, kterou musí v orgánech společností zastupovat ženy. Téma genderových kvót je ale i tak ve společnosti stále předmětem diskuse. Cílem této bakalářské práce tak bylo zanalyzovat názory české společnosti na genderové kvóty ve vedoucích pozicích. Pomocí dotazníkového šetření bylo zjištěno, že přes polovinu dotazovaných sice považuje za důležité zvýšit počet žen ve vedení, ale jen necelá třetina respondentů je pro zavedení genderových kvót. Se zněním směrnice Evropské Unie nesouhlasí až ¾ dotázaných. Z toho vyplývá, že zavedení genderových kvót v České republice může být v souvislosti s názory ve společnosti složité, a proto by bylo potřeba toto téma lépe komunikovat.