Srovnání rozdílů lidových svateb 19. a 20. století se svatbami 21. století na území Vyškovska a Brněnska - Bubniaková, Lucie (2023)
Bakalářská práce se snaží co nejpřesněji zachytit průběh historických svateb 19. a 20. století, ke kterým se pojí množství lidových tradic, a následně tyto svatby porovnat se současnými svatbami 21. století. Hlavním cílem práce bylo zjistit, jaké jsou mezi těmito svatbami rozdíly a které tradice a zvyklosti se dochovaly do současnosti. Pro větší přesnost se práce snažila vymezit na určité oblasti jižní Moravy, konkrétně Vyškovska a Brněnska, kterým věnovala pozornost především v praktické části. Z těchto oblastí autorka práce vybrala respondenty, kteří měli běžné svatby a lidové svatby, a vystihla tak mezi nimi hlavní rozdíly. Současně také porovnala, jestli jsou lidové svatby v současné době skutečně konané dle svateb historických a zda dodržují jejich pravidla. Součástí práce bylo také dotazníkové šetření, které se naopak zaměřilo na oblíbenost lidových svateb a jejich prvků po celé jižní Moravě v současném období.