Diskriminace na trhu práce - genderové mzdové rozdíly v ČR - Hájková, Michaela (2023)
Bakalářská práce se zabývá problematikou genderové diskriminace na trhu práce v České republice. Cílem práce je zjistit, zda se genderová diskriminace na trhu práce v České republice vyskytuje či nikoli a zda v České republice existují mzdové rozdíly mezi ženami a muži. Část teoretická vymezuje důležité pojmy jako diskriminace, rovnost, gender nebo trh práce. Popisuje legislativní opatření a soustředí se na vysvětlení, jak vznikají rozdíly v odměňování mezi ženami a muži. K dosažení cíle je provedena analýza dat prezentovaných Evropskou unií, Českým statistickým úřadem a Ministerstvem práce a sociálních věd. Dále jsou tato data porovnána s výzkumem v podobě dotazníkového šetření. A nakonec na základě provedených analýz je vyvozen závěr a navržena opatření, která by mohla zmírnit výskyt diskriminace na trhu práce.