Diskriminace na trhu práce - genderové mzdové rozdíly v ČR - Hájková, Michaela; Černá, Daniela; Legnerová, Kateřina, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Bakalářská práce se zabývá problematikou genderové diskriminace na trhu práce v České republice. Cílem práce je zjistit, zda se genderová diskriminace na trhu práce v České republice vyskytuje či nikoli a zda v České republice existují mzdové rozdíly mezi ženami a muži. Část teoretická vymezuje důležité pojmy jako diskriminace, rovnost, gender nebo trh práce. Popisuje legislativní opatření a soustředí se na vysvětlení, jak vznikají rozdíly v odměňování mezi ženami a muži. K dosažení cíle je provedena analýza dat prezentovaných Evropskou unií, Českým statistickým úřadem a Ministerstvem práce a sociálních věd. Dále jsou tato data porovnána s výzkumem v podobě dotazníkového šetření. A nakonec na základě provedených analýz je vyvozen závěr a navržena opatření, která by mohla zmírnit výskyt diskriminace na trhu práce.
Vedoucí práce: Daniela Černá
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses