Relevance účetních závěrek pro kapitálové trhy : kvalitativní analýza - Zbořilová, Silvie (2023)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou relevance účetních závěrek pro kapitálové trhy. Úkolem je zjistit, zda jsou účetní závěrky relevantní a využitelné pro rozhodování investorů. Práce je rozdělena do dvou částí. V teoretické části jsou vymezeny funkce účetnictví a možnosti a omezení využití účetních závěrek pro investorská rozhodnutí a dále uživatelé, cíl a obsah účetní závěrky. Na základě rešerše literatury jsou následně odvozeny hypotézy. V praktické části je poté provedeno hodnocení kvality vykazovaných informací společností indexu Stoxx Europe 600 z odvětví průmyslového zboží a služeb v účetních závěrkách a celých výročních zprávách pomocí scoringového modelu. Nakonec je zkoumán vliv kvality vykazovaných informací na ukazatele tržní hodnoty.