Relevance účetních závěrek pro kapitálové trhy : kvalitativní analýza - Zbořilová, Silvie; Procházka, David, 1979 říjen 10.-; Vácha, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou relevance účetních závěrek pro kapitálové trhy. Úkolem je zjistit, zda jsou účetní závěrky relevantní a využitelné pro rozhodování investorů. Práce je rozdělena do dvou částí. V teoretické části jsou vymezeny funkce účetnictví a možnosti a omezení využití účetních závěrek pro investorská rozhodnutí a dále uživatelé, cíl a obsah účetní závěrky. Na základě rešerše literatury jsou následně odvozeny hypotézy. V praktické části je poté provedeno hodnocení kvality vykazovaných informací společností indexu Stoxx Europe 600 z odvětví průmyslového zboží a služeb v účetních závěrkách a celých výročních zprávách pomocí scoringového modelu. Nakonec je zkoumán vliv kvality vykazovaných informací na ukazatele tržní hodnoty.
Vedoucí práce: David Procházka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses