Analýza spokojenosti zákazníků coworkingového centra WeWork - Chokobok, Volodymyr (2023)
V dnešní době představují coworkingová centra aktuální a relevantní problematiku z důvodu zvyšující se poptávky po jejich službách a probíhající změny pracovní kultury. V důsledku toho vzniká nesoulad mezi současnou nabídkou služeb coworkingových center a skutečnými potřebami stálých, nových a potenciálních zákazníků. Cílem této práce bylo vyhodnotit spokojenost zákazníků se současnou nabídkou služeb coworkingového centra WeWork, zjistit neuspokojené potřeby zákazníků a na základě získaných informací navrhnout doporučení ke zlepšení. Realizovaný výzkum měl podobu dotazníkového šetření zaměřeného na zákazníky coworkingového centra WeWork. Výsledky ukázaly, že členové coworkingového centra WeWork v Praze jsou obecně velmi spokojeni s nabízenými službami a používaným členstvím. Nicméně pro zvýšení spokojenosti zákazníků by společnost WeWork měla zvýšit počet zasedacích místností i telefonních budek a přidat více pohodlného nábytku do společných prostorů pro odpočinek. Také by mohla zvážit doplnění své nabídky o nové služby, o které členové projevili největší zájem: péči o děti, rekreační vybavení (včetně sportovních cvičení a lekcí meditace) a prostorů k přenocování.