Vývoj míry inflace ve vybraných evropských zemích - Hynek, Jakub (2023)
Bakalářská práce se zabývá vývojem inflace v České republice a jejích sousedních státech, konkrétně tedy v Německu, Rakousku, Polsku a Slovensku v letech 2006–2022. Cílem práce je zjistit, zda se v dlouhodobém horizontu v ČR vyvíjela inflace stabilněji než v sousedních státech. Teoretická část práce se zabývá definicí inflace jako takové, druhy inflace a také tím, jaké faktory ji ovlivňují. Dále se práce zabývá inflačním cílováním a podrobně popisuje také způsoby měření inflace. Empirická část práce je zaměřena na konkrétní porovnání inflace vybraných zemích Evropské unie s Českou republikou. U vybraných zemí je nejdříve popsán vývoj inflace samostatně a poté také důvod, proč v určitých letech došlo k různým inflačním odchylkám. Poté jsou u jednotlivých států porovnány spotřební koše a jejich konkrétní složení. Na vývoj cen v jednotlivých oddílech spotřebního koše se zaměřuje poslední kapitola, která analyzuje jednotlivé rozdíly u sledovaných zemí. V závěru práce jsou shrnuty hlavní poznatky a důvody, které se podílely na vývoji míry inflace v letech 2006–2022. Hlavním zjištěním je, na základě analyzovaných dat, že inflace se v České republice nevyvíjela stabilněji než v sousedních státech.