Vodíkový pohon při silničních přepravách na poslední míli (firemní téma společnosti PPL) - Petroušek, Robert (2023)
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku vodíkového pohonu vozidel poslední míle přepravy balíků a zásilek. V tomto kontextu bude srovnáno vozidlo s vodíkovým pohonem s vozidly na naftový a elektrický pohyb. Cílem této práce je z pohledu ekonomie porovnat provozní náklady naftového, elektrického a vodíkového vozidla na definovanou vzdálenost a časový úsek a rozhodnout o vhodnosti zařazení vodíkového automobilu do vozového parku aktuálně používaných vozidel na poslední míli. Toto porovnání je provedeno na základě výpočtů založených na reálných datech z provozu vozidel na poslední míli a získaných sekundárních dat. V práci jsou vypočteny hodnoty provozních nákladů na kilometr jízdy a následně převedeny na časové úseky provozu. Podle vypočtených hodnot je porovnávána a vyhodnocována ekonomie provozu. Ekologická náročnost vybraných vozidel je vyhodnocena na základě vypočtení množství vyprodukovaného oxidu uhličitého při provozu vozidel vzhledem k jejich spotřebě paliva. Bylo vyhodnoceno, že v současné době není vzhledem ke smyslu užití vodíkové vozidlo vhodnou investicí a jeho zařazení do flotily není při aktuální tržní situaci výhodné.