Foodwaste management a etnografie spolku Foodsharing - Hampelová, Gabriela; Hönig, Vladimír, 1982-; Procházka, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Plýtvání potravinami má velký podíl na čerpání přírodních zdrojů a na tvorbě emisí, tento problém lze řešit pomocí redistribuce potravin, jak tomu je v případě zkoumaného spolku Foodsharing eV. Cílem práce je navrhnout možná východiska pro ekonomicky efektivnější nakládání s potravinovým odpadem vytvářeným prodejními řetězci na základě etnografického výzkumu spolku Foodsharing v Innsbrucku. K tomuto cíli byly využity smíšené metody výzkumu. Praktická část práce obsahuje dva kvalitativní rozhovory, rozbor nákladů řetězce Mpreis a dotazníkové šetření mezi dobrovolníky spolku. Z rozhovoru v Mpreisu a rozboru jeho nákladů na likvidaci potravinového odpadu byla stanovena míra úspor pro spolupracující řetězec obchodů. Z odpovědí respondentů byla vytvořena statistika o jejich průměrných úsporách na nákladech na potraviny. Výstupem provedeného výzkumu je prokázání úspor na nákladech obou zúčastněných stran při redistribuci potravin, ovšem v menší míře, než jaké byly stanoveny v hypotézách. Přínosem této práce je výzkum praktických přínosů redistribuce potravin a formulace doporučení.
Vedoucí práce: Vladimír Hönig
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses