Dopad pandemie covid-19 na hospodaření města Brandýs nad Labem-Stará Boleslav - Vopálecká, Viktorie (2023)
Bakalářská práce hodnotí dopady pandemie koronaviru na hospodaření vybrané obce prostřednictvím analýzy příjmů a výdajů ve sledovaných letech. Cílem práce je zhodnotit, zda a jak pandemie koronaviru ovlivnila hospodaření města Brandýs nad Labem – Stará Boleslav. Teoretická část práce uvádí problematiku a dále se zaměřuje na základní principy hospodaření obcí. Následuje představení vybrané obce společně se stručným popisem pandemie koronaviru a zmapovaných přijatých opatření dotýkajících se chodu obce. Dále jsou vymezeny vybrané ukazatele, které jsou v praktické části využity. Praktická část zahrnuje analýzu příjmů a výdajů, jež jsou komparovány v době před a po počátku pandemie. Hodnocení hospodaření obce je podpořeno analýzou vývoje vybraných ukazatelů rovněž v době před a po pandemické situaci. Proveden je i řízený rozhovor, který doplňuje některé informace. Na základě zjištěných dat, čerpaných z aplikace Ministerstva financí MONITOR a zároveň z oficiálních webových stránek města, je zodpovězena otázka, že pandemie koronaviru ovlivnila hospodaření vybrané obce, avšak odlišným způsobem v roce 2020 a 2021. Současně je na příkladu města Brandýs nad Labem – Stará Boleslav vyvrácena hypotéza, že pandemie koronaviru negativně ovlivnila hospodaření municipalit.