Strategická analýza firmy EFG CZ - Šmíd, Adam (2023)
Cílem bakalářské práce je na základě strategické analýzy vyhodnotit silné a slabé stránky EFG CZ, dále identifikovat příležitosti a hrozby plynoucí z okolí. Práce si dále klade za cíl formulovat strategická doporučení pro firmu EFG CZ. V teoretické části práce je popsána problematika strategie, její formulace a konkurenční výhody. Dále práce definuje a popisuje metody použité v jednotlivých analýzách v rámci praktické části. Samotná strategická analýza je zhotovena pro vnější okolí podniku a vnitřní podnikové zdroje. Výstupy jednotlivých analýz jsou využity pro syntézu a formulaci doporučení. Práce v rámci strategické analýzy využívá metody jako PEST, analýzu odvětví a konkurence, McKinseyho model 7S, Porterův model pěti sil, VRIO analýzu, finanční analýzu, analýzu portfolia nebo SWOT analýzu. V závěru je zhodnocena finanční a strategická situace podniku, na něž navazují autorova doporučení.